Buy at BANDCAMP

YEARS OF STRUGGLE AGAINST THE LIES, THE STUPIDITY AND THE COWARDICE

PESTEG DRED
MC
AUGUST 1985
ATLAS (#1)

Pesteg Dred-albummet Years of Struggle against the Lies, the Stupidity and the Cowardice blev indspillet af en 18-årig Martin Hall i selskab med vokalist Inge Shannon og guitarist samt co-producer Per Hendrichsen i december 1981. På grund af økonomiske vanskeligheder blev titlen dog ikke udgivet før i august 1985, hvor den blev vedlagt som musikkassette i forbindelse med udgivelsen af det danske kunstmagasin Atlas #1.

I efteråret 2010 udkom Years of Struggle against the Lies, the Stupidity and the Cowardice som en limited edition-vinylplade i Amerika, i hvilken forbindelse den modtog megen international ros (bl.a. i det engelske musikblad The Wire). Samtidig med udgivelsen af denne lp-udgave blev albummet også udgivet på cd sammen med SS-Say 12”-singlen Fusion fra 1985 under titlen I Have Seen You through the Years, Worn by Different Faces.

1. Salt (4:14)2. Untitled (Postcards and Reasons) (3:54)3. Superior (4:21)4. Impressions (5:01)5. Light, More Light (11:23)6. Untitled (5:51)7. Almost (2:59)

”Pesteg Dred leverer et bud på punkmusik, som ligger meget langt fra det traditionelle, og det er ganske modigt, også udgivelsesåret taget i betragtning.”
( * * * * )
Gaffa – Ras Bolding (13. september 2010)

”1985: Kunsttidsskriftet Atlas er på gaden med et nyt nummer. Vedlagt er et Pesteg Dred-kassettebånd med den mundrette titel: Years of Struggle against the Lies, the Stupidity and the Cowardice. Bag båndet stod dansk rocks enfant terrible; punkdrengen Martin Hall, der som bekendt hurtigt blev avantgarde. Og som siden har udgivet et uoverskueligt antal albums. De seneste par år er flere af Halls ældre perler blevet genudgivet; nu foreligger denne langt om længe på cd. Og hvilket frydefuldt genhør!”
( * * * * * )
Aarhus Stiftstidende – Thomas Nygaard (20. september 2010)

“Martin Hall appears to be the figure who defined the Danish New Wave scene. We’ve never heard of any of Hall’s other projects, but if any were half as good as Pesteg Dred, they’d be worth the price of admission. Death disco? You bet!
Dark Entries scores yet again with a really great re-discovery on Pested Dred.“
Aquarius (7. november 2010)

“Industrial solitude pours forth in a haunted Kirlian Camera style work of lonesome isolation. The album progresses along sepulchral darkwave lines. Desperation cascades over angst, with vocals of Inge Shannon eclipsing all … I don’t know where Dark Entries scare up these obscurities, I only know I’m glad that they do.“
Igloo Magazine – Robbie Geoghegan (23. november 2010)

Years of Struggleis a hitherto rarely heard album that exemplified the black-hole nihilism and hostile theatrics found in the abstractionist fractions of the post-punk movement. After this sole Pesteg Dred recording Hall formed a number of darkwave projects in Denmark with considerable aplomb, but the innovation coupled with the claustrophobia of Years of Struggle is so strong that I have to wonder where Pesteg Dred might have gone if they had had the opportunity back in the day.“
The Wire – Jim Haynes (1. januar 2011)

“Uncompromising seriousness and unfettered urgency … It’s kinda easy to become blasé with so many ****wave reissues around, but this is simply one of the most essential we’ve stumbled upon.“
Boomkat (14. januar 2011)

“Immerses you into another world immediately.”
Sideline Music Magazine (1. februar 2011)

Inge Shannon: Vokal
Martin Hall: Trommer, keyboards, flygel, bas, cello, violin, perkussion, autoharpe
Per Hendrichsen: Treatments, keyboards, guitar

Design: Martin Hall

Det originale Pesteg Dred-album blev indspillet i Karma, december 1981.