BANDCAMP

ELIA

MARTIN HALL
CD
NOVEMBER 2001
POUL KRISTENSEN GRAFISK VIRKSOMHED A/S
(ISBN 87-7468-419-1)

Martin Hall blev i sommeren 2001 tildelt æren at skrive musikken til åbningen af den dansk-svenske billedkunstner Ingvar Cronhammars store Elia-værk i Herning, et monument der blev indviet torsdag den 27. september samme år.

En cd med musikken blev efterfølgende inkluderet i bogudgivelsen om projektet. Bogen er tilgængelig på både dansk og engelsk.

1. Elia (23:10)

Martin Hall: Piano og elektronik
The Vista Dome Ensemble: Orkester

Design: Ingvar Cronhammar
Foto: Eigil Thomsen

Elia er en stålkuppel, der med en diameter på 60 meter i terrænhøjde rejser sig over marken ved Herning. Fra toppen af kuplen (ca. 11 meter oppe) rejser sig fire stålsøjler, så den samlede højde udgør ca. 32 meter. To 10-meter brede trapper er anlagt på hver side af skulpturen. Midt i skulpturen sidder en stor gasbrænder, som én gang i løbet af en 19-dages periode udspyr en 8,4 meter høj og 1 meter bred ildsøjle i omkring 30 sekunder. Tidspunktet for udladningen er tilfældig og styres af en computer. Skulpturen er konstrueret således, at den er i stand til at modtage lynnedslag. Når dette finder sted, vil skulpturen svare med et ekko af ca. 40 sekunders varighed.

Martin Halls Elia-komposition er et 23-minutter langt orkesterværk, hvor hovedtemaet spilles af en flygelstemme. Du kan læse mere om bygningsværket samt høre musikken her:

“Det er både ærefrygtindgydende og tankevækkende at stå her. For hvad er dog meningen med al denne storslåethed? Sådan spurgte Folketingets formand, Ivar Hansen, i en tale ved indvielsen af kæmpeskulpturen Elia i september 2001.
Han spekulerede på, om Elia er en kommentar til nutiden. Eller skuer den uudgrundeligt ind i vores fremtid? Ivar Hansen gav selv svaret: Elia er nøjagtig det, vi gør den til. Kunsten møder det enkelte menneske i dets forskellighed.”

Gorm Albrechtsen (1941-2015), Herning Folkeblads tidligere chefredaktør.