NOSTALGIENS FREMADRETTEDE ENERGI

Q: Hvad har Odysseus, Faust, Karl Jaspers, Gustave Flaubert, Marcel Proust, Jack Kerouac, Matador, Sex Pistols, Martin Hall og Jørgen Carlsen til fælles?

A: P1’s ”Eksistens” om nostalgi den 8. oktober 2012 kl. 14.03.


Programtekst: ”Vi ser Matador for syvende gang, der genudgives litterære klassikere i stimevis, og hver gang et rockalbum med en eller anden form for klassikerstatus har jubilæum udsendes forgyldte bokssæt special edition jubilæumsudgave. Forfatter og komponist Martin Hall fortæller om sit forhold til nostalgi i forbindelse med udgivelsen af bogen Nostatic!, og idéhistoriker Jørgen Carlsen udbreder tankerne om den hjemlængsel, som nostalgien er.”

Temaudsendelse om nostalgi i DR’s P1-program Eksistens mandag den 8. oktober 2012, hvor værten Carsten Ortmann har gæsterne Martin Hall og Jørgen Carlsen i studiet.

“
Nostalgi betyder hjemlængsel – af græsk nostos, hjem, og algos, smerte – og er jo dybest set en længsel efter en tid som aldrig har været,” fortæller Martin Hall i P1-programmet Nostalgiens fremadrettede energi. “Det man egentlig længes efter, er ikke nødvendigvis al den elendighed, som fortiden bar præg af, eller alle de tvivl og frustrationer som også præger ens teenageår, det er snarere den energi og den sans som bar og bærer én videre. Den nysgerrighed, kreativitet og iver efter at vide mere og sætte sit præg på sin samtid og fremtid, som man oplever i de formative år. På den måde kan nostalgi rumme det paradoks, at man bevæger sig fra nutiden til en fortid, der kigger ind i en fremtid.”

I nedenstående klip kan du bl.a. høre mere om, hvad Odysseus, Faust, Marcel Proust og Sex Pistols har til fælles, og hvilke paralleller der er mellem 20’ernes Weimar Berlin og 70’ernes punkkultur … samt finde ud af hvad ”schweizersygen” er for noget.

Lyt til udsendelsen her: