BANDCAMP

GRADBØJNINGER AF ET VOLDSMONOPOL

TIDSSKRIFT
MAJ 2014
TIDSSKRIFTET RECEPTION (ISSN 1903-7088)

Tidsskriftet Reception er et tidsskrift for nordisk litteratur. I anledning af 150-året for Slaget ved Dybbøl samt 100-året for 1. verdenskrigs udbrud var magasinets #72 et temanummer om krig – om krigens aftryk i den danske og nordiske litteratur. I den forbindelse inviterede bladets redaktion Martin Hall til at skrive et essay, der direkte eller indirekte skulle belyse den kolde krigs indflydelse på Danmark.

Halls bidrag til bladet er teksten ”Gradbøjninger af et voldsmonopol”, en artikel der tager udgangspunkt i en oplevelse, han havde under sin opvækst i Spanien, hvor han som barn boede med sin familie fra 1971 til 1972 – en periode hvor den fascistisk orienterede General Franco stadig var ved magten.

Af andre bidragsydere til Reception #72 finder man bl.a. Hans Hertel, Christel Wiinblad og Theis Ørntoft.

Du kan downloade tidsskriftet her:

”Som barn er man i mange henseender forklaringsresistent. Forståelsen af ting ligger altid et sted under overfladen. Man lytter til historier, men det er billedverdenen omkring én, der gør indtryk – religionens special effects og militærparadernes overflod af tegn og symboler. I bakspejlet forbliver fortidens verden en fint balancerende kolos på toppen af en nålespids, og skæbnerne, der dengang omgav mig, en diffus mængde, der ikke kan lægges sammen, derimod kun trækkes fra hinanden. Forsøger man at skille billedets elementer ad, falder det hele sammen.”