BANDCAMP

MÆND

ROBIN SKJOLDBORG/ROBERTO ZACHARIAS
FOTO- OG INTERVIEWBOG
NOVEMBER 2014
GYLDENDAL (ISBN 9788702165838)

I begyndelsen af november 2014 udkom foto- og debatbogen Mænd, en udgivelse der er spækket med portrætter taget af den danske fotograf Robin Skjoldborg i perioden 1984–2014. Blandt de tilbagevendende kunstnere, han har taget billeder af gennem alle årene, finder man bl.a. Jesper Binzer og Martin Hall – to profiler som Skjoldborg selv beskriver som de to mest markante fokuspunkter i hans udvikling som fotograf.

Genre: Fotobog
Sideantal: 256
Design: Kenneth Schultz

”Jeg tog mine første billeder, da jeg var omkring ti år. Jeg havde fået sådan et klik-klak-kamera med en 120-film i og lavede en serie, hvor jeg brændte et legehus og en plasticbil af.”

MARTIN HALL I ”MÆND”

Min mandlige identitet er nok formet af skuespillere som Peter O’Toole og Richard Burton. Glamrockens kønskabale i start-70’erne. Liberace. Allerede som niårig var jeg meget begejstret for Cabaret-filmen, hvor den mandlige helt først er aseksuel, så biseksuel og til sidst triseksuel. Da jeg nåede den kønsmodne alder, var mit maskuline ideal Donald Sutherlands hovedrollefigur i Fellinis Casanova-film: Grim som arvesynden, sminket som en bordelmutter, men strunk som en hingst, når det kom til at udføre sine pligter.

Den klassiske mands tre grundtilstande kan i bund og grund reduceres til stoisk, vred og liderlig, så jeg har altid haft det lidt med at være mand, som jeg havde det, dengang jeg i erhvervspraktik skulle vælge mellem bager, murer og fængselsbetjent – var der ikke andre muligheder? Det tog mig lidt tid at finde en personlig variant af temaet.

Selvom 70’ernes manderoller gav én lyst til at rive håret af hovedet og piske sig selv med det, kan de til tider være at foretrække frem for tidens påpasselige mand, der intet dårligt har at sige om nogen – ikke engang Adolf Hitler eller Josef Stalin, eftersom de jo var de bedste på deres felt. Hvis man ridser i overfladen og blot finder mere overflade, så er kønnet gået tabt.

Gennem 30 år har Skjoldborg portrætteret kendte såvel som mindre kendte mænd undervejs i deres karriere – kunstnere, erhvervsfolk og sportsudøvere. Af de mange blade og magasiner, han løbende har taget billeder til, kan nævnes MM, Scanorama og Euroman. Sidstnævnte valgte af samme grund at bringe et særtillæg med udvalgte fotos fra bogen i magasinets novemberudgave 2014. Yderligere dannede Bredgade Kunsthandel samme måned rammen for en større Robin Skjoldborg-fotoudstiling.

Det gennemgående tema i Mænd er mandlig identitet – seksualitet, kønnet som markør, værdier og mandevenskaber. I den henseende har journalisten Roberto Zacharias interviewet en række af de portrætterede kunstnere. Disse indlæg tæller bl.a. uddrag af samtaler med Jørgen Leth, Nephew, Bjarne Reuter, Jesper Binzer, Anders Walter, Bent Fabricius Bjerre, Kashmir, Jan Sonnergaard, Janus Bakrawi, Mike Tramp, Lars Mikkelsen, Joachim Boldsen og altså Martin Hall. Måske ikke helt overraskende er sidstnævnte den mest bramfri bidragsyder.

Du kan læse Halls bidrag nederst på siden.