NYHEDER 2007


NISSESKÆG OG BLÅ BRILLER: MARTIN HALL SOM JULEGIDSEL (15-12-2007 13:06:18)

Hvis du i sin tid ikke så det famøse Martin Hall/Irma Victoria-klip på TV-ropa, der blev sendt tirsdag den 12. december 2000 (kort efter Irma Victorias død), så har du nu muligheden for at se det på Blip-TV’s hjemmeside: Juleterror 8.

I sin dagbog Kommunikaze skriver MH følgende om klippet:

“Praktiske gøremål fra morgen til aften. Startede dagen med at deltage i Zentropas net-tv, TV-ropa, der som en anden radiostation Mercur sender hver dag mellem 12.00 og 12.15. Programmet blev kyndigt ledt af de to værter Charles M og Jim J, der maskeret med nisseskæg og briller agerede Walt Disney-terrorister i et fuldstændig bombet pakhuslokale. Mindede mere om et RAF-forhørslokale end om noget egentligt tv-studie (hvem husker ikke billederne af den forpinte Hanns-Martin Schleyer?). Og så hed programmet oven i købet Nisseskæg og Blå Briller.”


DET ELEKTRISKE BAROMETER UNDERSØGER HALL (30-11-2007 11:30:32)

Det Elektriske Barometer har netop lagt en yderst grundig, ca. 20-minutters lang radiomontage-undersøgelse af spørgsmålet ”Hvem er Martin Hall?” på nettet. Programmet vil ligeledes blive sendt på P3 i nær fremtid.

Med udgangspunkt i programmedarbejder Alicia Jordanovas detektivarbejde kan du bl.a. høre punk-legenden Fritz Fatal såvel som gruppen Efterklangs leder Casper Clausen kommentere MH’s kunst og musik samt hans generelle betydning for dansk undergrundsmusik.

Du kan høre programmet på Barometerets/DR’s hjemmeside ved at klikke her: Det Elektriske Barometer.


HALL MODTAGER KLUB GOLEM-PRISEN 2007 (12-11-2007 13:13:15)

Fredag den 23. november tildeles MH Klub Golem-prisen 2007, en pris der uddeles for første gang, og som klubben giver til folk, der har gjort en særlig indsats for den danske undergrundsscene.

Arrangementet vil som sagt finde fredag den 23. november fra kl. 20.00 til 2.00 i Badstuen, Østre Stationsvej 26, Odense. Samme aften spiller også det engelske band Zombina And The Skeletones.

Entréen koster 50 kr. Læs mere om arrangementet på klubbens hjemmeside eller på Geiger.


SEX AND DRUGS AND ROCK’N’ROLL PÅ SOCIOLOGISK INSTITUT (09-11-2007 14:43:07)

Torsdag den 22. november er MH blevet inviteret til at holde et foredrag på Sociologisk Institut som en del af deres temaaften-serie ”Sex and drugs and rock’n’roll”. Foredrags-rækken fokuserer på virkeligheden og myterne bag samme slogan, og Hall gæster stedet i forbindelse med tredje og sidste del af serien.

Halls indlæg er opkaldt efter Jean Baudrillards kendte diktum, nemlig spørgsmålet: Hvad gør man efter orgiet? Der vil blive reflekteret over rock’n’roll-terminologiens før, nu og efter, og med ”tusindben i alle lejre” (dvs. både litteratur, musik og performancekunst) vil MH forsøge at give sit bud på både genrens relevans samt kommentere den klichémættede småborgerlighed, der præger det 21. århundredes udgave af den.

Adressen er Center for Sundhed og Samfund, Sociologisk Institut, Øster Farimagsgade 5, bygning 16 (der vil være skiltning på dagen). Det er fra kl. 19.00–21.00 og ganske gratis.

Læs mere på instituttets hjemmeside: Sociologisk Institut.


FLOT MODTAGELSE AF ’CATALOGUE’-BOKSSÆTTET (05-11-2007 17:08:27)

Månedsbladene Gaffa og Citadel var de første, der bragte anmeldelser af det nye Catalogue-bokssæt, og begge steder var modtagelsen meget flot (hhv. fem og fire ud af seks mulige stjerner).

Vi vil løbende udbygge den følgende blok med korte citat-udpluk fra de anmeldelser, vi kommer i besiddelse af. Et senere opslag med længere anmeldelses-uddrag følger hen ad vejen.

Gaffa: ”Imponerende bokssæt fra 27 års produktivt og kompromis-løst virke … et must for fans og stærkt anbefalelsesværdig for begyndere.” (5/6)
Citadel: ”Den excentriske elegantier fra A-Z … dansk musikhistorie ingen feinschmecker må snyde sig selv for. En sand øreåbner.” (4/6)
MetroXPress: ”Et storladent bokssæt. Manden, der altid har skubbet fortiden fra sig for at kunne gribe fat i fremtiden, ser tilbage på karrieren.”
Jyllands-Posten: ”En imponerende introduktion til en af landets vigtigste og mest produktive sangskrivere … det er svært at pege på andre danske kolleger, der kan samle hele 81 numre uden at træde forkert en eneste gang.” (5/6)
Geiger: ”Intet ville nogen sinde blive bedre! … Hall er en af de få personer i dansk åndsliv, man af de helt rette grunde kan kalde en legende.”
Where2Go: ”Få musikere har som Martin Hall formået at dække hele det musikalske spektrum fra radiohits til meget svært tilgængelige avantgarde-produktioner … et rigtig godt indblik i den brillante multi-instrumentalists livsværk.”
Weekendavisen: ”Et overvældende bokssæt: Få kan som Martin Hall højtideligholde et stykke musik … et buespænd smukt og højt som en katedral.”
Århus Stiftstidende: ”Imponerende, seksdobbelt bokssæt … Højdepunktet er dog den nye cd indspillet med kammerensemble, hvor Hall virkelig træder i karakter som sanger.”
Grenzwellen: ”Der Output dieses Mannes ist schier unermesslich … Martin Halls Schaffen in fast all seinen Facetten abdeckt.”


HALL DEBUTERER PÅ TYSK I NY NOVELLESAMLING (27-10-2007 13:04:48)

I anledning af julen har det tyske forlag List netop udgivet novellesamlingen Die Schönsten Weihnachtsgeschichten Aus Skandinavien, hvor Martin Halls julenovelle ”Ni Cigaretter” fra 1998 er inkluderet. I den nyoversatte tyske udgave hedder novellen meget logisk Neun Zigaretten.

Dermed er Hall kommet i yderst fornemt selskab, idet der af andre bidragsydere til bogen kan nævnes navne som August Strindberg, Herman Bang og H.C. Andersen.

Bogen er en hardcover-udgivelse og koster 14 euro. Den kan f.eks. købes og bestilles via Amazon Deutschland.

Du kan i øvrigt læse den originale historie her: Ni Cigaretter.


5-CD + DVD BOX: ‘CATALOGUE (MARTIN HALL 1980-2007)’ (01-09-2007 14:53:12)

Mandag den 5. november udsendes bokssættet Catalogue (Martin Hall 1980-2007), en udgivelse der består af fem audio-cd’er og en dvd (alt i alt 81 musiknumre og 15 dvd-klip). Udspillet indeholder masser af nyt og gammelt materiale fra Martin Halls musikalske karriere, helt tilbage fra 1980 og frem til i dag.

Den første af boksens cd’er har fået undertitlen Airplay og indeholder udelukkende radio-mindede numre, dvs. alt lige fra gamle, ellers uopdrivelige 12”-singler til et helt nyt nummer World On A String (udsendes som selvstændig download-single mandag den 24. september, se separat opslag). Bokssættets anden cd, Hallmark, fokuserer derimod helt og holdent på Halls signaturnumre, dvs. de tungere og mere teatralske titler i repertoiret (begge disse cd’er indeholder f.eks. numre med både Ballet Mécanique og Under For). Den tredje cd, Soundtracks, indeholder kun instrumentale numre, underlægningsmusik og lydspor fra kunstinstallationer, teaterprojekter og film (f.eks. Halls orkesterværk Elia). Den fjerde cd, Remakes, består af primært nye remixes af diverse Hall-numre eksekveret af navne som Dub Tractor, Efterklang, Prinz Ezo (a.k.a. Bjørn Svin), Hess Is More, Wäldchengarten og Acustic m.fl. Den femte og sidste cd i sættet, Encore, er dedikeret MH’s samarbejde med andre ensembler; her akkompagneres han som sanger af hhv. The Danish Chamber Players, DR’s Big Band samt Palle Mikkelborg.

Alt i alt er der altså tale om masser af både nyt og gammelt materiale. En grundig remastering har ligeledes gavnet mange af de gamle tracks, der hidtil kun har været tilgængelig på vinyl. Boksen indeholder yderligere Halls egne noter til hver enkel skæring. Sidste aspekt af bokssættet er dvd’en, der bl.a. indeholder to Under For live-numre fra 1984, to Random Hold-videoer samt klip fra både den seks-stjernede Glyptotek-koncert sidste år såvel som MH’s optræden ved Trax Galla-koncerten i samme periode.

De to største overraskelser på ‘Catalogue’ er dog nok, at den danske pre-elektronica legende Else Marie Pade har lavet sit første remix nogensinde. Sammen med producer Thomas Knak giver hun sin personlige fortolkning af Hall-nummeret ”Finale”, en skæring der meget passende afslutter bokssættets remix-del. Og så har MH indspillet endnu et nyt nummer med en anden dansk myte, nemlig den herostratisk berømte Marquis Marcel de Sade, der via sin spektakulære og flamboyante levevis vendte op og ned på Danmark i 50’erne og start-60’erne. Sammen har de indspillet bokssættets allersidste sang, ”Tout Le Monde”.

Bokssættets vejledende udsalgspris vil være 499,- kr. Det grafiske design står Kenneth Schultz for, og udgivelsen distribueres af A:larm/MBO.


HALL DEBUTERER SOM FILMSKUESPILLER (26-09-2007 14:09:39)

Martin Hall debuterer nu som filmskuespiller i Ole Christian Madsens kommende storfilm, Flammen og Citronen. Filmen skulle efter sigende være den dyreste dansksprogede produktion nogensinde med et samlet budget på omkring 50 millioner.

Det filmiske epos handler om modstandsbevægel-sens kamp under besættelsen og retter især sit fokus mod likvideringerne af kollaboratører og stikkere. Den fortæller den sande historie om de to modstandsfolk Flammen (Bent Faurschou Hviid) og Citronen (Jørgen Haagen Schmith), der i filmen spilles af hhv. Thure Lindhardt og Mads Mikkelsen.

Halls filmdebut er en kort, nærmest cameo-agtig gæsteoptræden. Måske ikke helt overraskende for nogen med kendskab til MH’s forkærlighed for bizarre karakterer, spiller han i filmen rollen som kaptajn-løjtnant Østergaard Petersen, en depraveret, nazi-venlig personage med en stærk hang til natlige udskejelser. Hvad der overgår denne skæbne i filmen, står endnu hen i det uvisse, men sekvensen skulle efter sigende være ganske dramatisk.

Instruktøren Ole Christian Madsen har bl.a. lavet filmene ‘En kærlighedshistorie’, ‘Prag’ og ‘Nordkraft’ samt tv-serien ‘Edderkoppen’ og flere afsnit af både ‘Taxa’ og ‘Rejseholdet’.

Filmen har premiere den 28. marts 2008.


BAL DES ARTISTES (24-09-2007 14:13:45)

Ved det private arrangement Bal des Artistes, som Martin Hall afholdt sammen med designeren Dorrit Shoshan i Faust lørdag den 22. september, optrådte flere prominente gæster. Efter en indledende performance ved aftenens Master of Ceremonies hansen-hansen.com (en genopførelse af et historisk skakparti fra 1800-tallet, denne aften udspillet af to latexklædte modeller og kommenteret af en embedsmand fra EU) gik den innovative queer-performer Miss Fish på scenen i selskab med komponisten Giuseppe De Bellis og leverede et medrivende 20-minutters set.

På dette tidspunkt af aftenen udgjorde aftenens publikum allerede lidt over 200 mennesker i fantastiske klædestykker: Mænd i kjole og hvidt, kvinder i balkjoler og tjenere med venetianske masker fyldte lokalerne, ligesom man blandt de fremmødte gæster også kunne finde en (perfekt) imitation af den franske dronning Marie-Antoinette, en omvandrende to meter høj isbjørn, 1 stk. The Lady of Justice (i levende live vel at mærke) samt et hold sømænd klædt i knæbukser. Aftenen Master of Ceremonies bar i øvrigt kilt.

Hjulpet godt på vej af dj’s som hhv. Sons of Jobriath og Doctor Miguel Angel fra Barcelona (samt mavedans ved She Walked Nameless Among Men) nåede aftenen endnu et højdepunkt, da mezzosopranen Andrea Pellegrini ved midnatstid fremførte hymnen til det mørke øl, Das Mechanische Klavier, men den helt store sensation indfandt sig dog først, da den danske Marquis Marcel de Sade herefter – som aftenens grand surprise – dukkede op og fremførte Chopins berømte pianostykke ”Polonaise” (Op. 53 in A flat major) på stedets klaver. Iklædt en af sine berømte dragter fra 50’erne (et læderkostume der ifølge rygterne var lavet af huden fra en orangutang, som selv sammes bror havde skudt i Afrika i 1924), lagde han med sin optræden stedet ned og blev klappet fra scenen af det bjergtagede publikum, der efterfølgende festede til den lyse morgen hjulpet godt på vej af aftenens drink, champagne med absint.

Du kan læse mere om aftenen på følgende Berlingske Tidende-blog.


AS IF THROUGH A GLASS AND DARKLY (30-01-2007 13:36:42)

Den danske installationskunstner Ingvar Cronhammar og Martin Hall fortsætter deres samarbejde.

Efter at have krydset klinger i forbindelse med mammut-projektet Elia i 2001 samt Racing Cars – The Art Dimension i 2006 (ARoS’ mest sete udstilling nogensinde med et besøgstal på i alt 137.000 gæster) handler det nu om et parkanlæg ved Odense Teknikum, en installation der kommer til at bære titlen As If Through A Glass And Darkly.

Skulpturanlægget indvies den 20. juni 2007. MH står for projektets soundscape. Læs mere her.