DANSK KUNSTS ELEGANTIER

Af Thomas Søie Hansen, Berlingske Tidende, 26. april 2003

[hr]

Ingen dansk kunstner har været så produktiv, som Martin Hall. Gennem den godt 25 år lange karriere har han beskæftiget sig med de fleste musikalske genrer – fra ny klassisk kompositionsmusik til den reneste pop.

[hr_invisible]

Der er kun én Martin Hall. Ken én dansk kunstner, der siden teenageårene har levet sit eget liv på lige dele intellektuel udfordring og udvikling inden for et bredt spektrum af kunstens grene. Samtidig matcher ingen kunstner herhjemme den helt igennem ekstreme produktivitet, der har kendetegnet Halls virke gennem hele hans karriere.

Allerede som ti-årig startede Martin Hall på Københavns Klaver- og Musikkonservatorium. Fem år senere spillede han punk i gruppen R.A.F. 17 år gammel pladedebuterede han med avantgarde i Ballet Mécanique, der endnu to år senere udsendte mesterværket The Icecold Waters of the Egocentric Calculation.

1983 debuterede han som romanforfatter med Genopbyggelsen er større end selve skabelsen. Året efter fulgte et ophold på Det Kongelige Danske Kunstakademi. Hele tiden fulgte han sine ambitiøse værker til dørs med knivskarpe betragtninger om sin samtid og det Danmark, der i virkeligheden aldrig har været stort nok – på flere planer – til at favne en begavelse som Martin Hall.

Hall, der i 1995 modtog Statens Kunstfonds tre-årige arbejdslegat, har i løbet af sin godt 25 år lange karriere beskæftiget sig med de fleste musikalske genrer, fra ny klassisk kompositionsmusik over musicals til den reneste pop. Det var således Martin Hall, der i rollen som sangskriver og arrangør relancerede Hanne Boels karriere.

Derudover har Hall beskæftiget sig med videokunst, installationer, multimedieopførelser, filmmusik, teatermusik og musik til forskellige kunstsammenhænge, deriblandt åbningen af Ivar Cronhammers Elia-værk i Herning.

Martin Hall er dansk kunsts store elegantier.

Ikke alt, hvad han har rørt ved, er blevet til guld, men hans værker har altid været originale og gennemført til den mindste detalje.

Og ikke mindst vundet ham anerkendelse i det meste af Europa.