FARVEL TIL GRÆNSEOVERSKRIDELSENS TRAGISKE SEKSUALITET

Where2go (september 2010)

[hr_invisible]

Månedsbladet Where2go præsenterer hver måned et interview eller en et bidrag fra en dansk kunstner, der beskriver et farvel til eller en afsked med noget. I bladets septembernummer 2010 skrev Martin Hall følgende klumme i forbindelse med udgivelsen af hans på det tidspunkt nye roman, ’Kinoplex’:

[hr]

Da jeg satte mig for at skrive min nye roman Kinoplex, var det egentlig for at sige farvel til dele af den subkultur, jeg stadig føler mig lige dele beriget og forbandet af at have haft som formativ ursump i mine teenageår. 80’erne handlede om denne her evindelige grænseoverskridelse og individualisering, and look where it got us all!

Det der dengang var cutting edge performance-art udført af en masse uhygiejniske kunstnere, er nu om stunder opskriften på enhver gennemsnitlig succesrig reality-tv-serie. Datidens grænseoverskridende projekt hed at knalde hvem som helst, mens et firetimers videobånd rullede løs, og siden hen få optagelsen udstillet som videoinstallation på et eller andet sleazy kunstgalleri. Udskift location med landsdækkende tv og du har det 21. århundredes mainstream-formel.

Op gennem 90’erne blev hjemmesex på video folkelighedens nye standard-performance. Rollespillet foran linsen frigjorde individet, og sex blev til noget, man udførte i tredjeperson-ental, som et andet landflygtigt jeg i en sang i en karaokebar: Se her alle sammen, jeg er nået op til femte røvkugle denne gang!

I vores tørst efter større lidenskaber end de moralsk forsvarlige, søger vi konstant tilbage til primaternes gamle, voldsomme verden af sex, vold og simuleret død. Hvad skal vi ellers lave? Den eneste valuta, vi kender, er grænseoverskridelsens tragiske seksualitet, den megalomane individualitets mangel på interaktion med sin omverden, jegets urørlighed.

Dekadencekulturens aristokratisk anlagte radikalisme blev til spidsborgerlighedens tidsfordriv – til en nøgenhed der er både kedelig og umådeligt passé.

Morale? I’m outta here.