UGENS LÆSEHEST

Ekstra Bladet (torsdag den 2. september 2010)

[hr_invisible]

1. Hvad læser du i øjeblikket?

Jeg er i gang med Sara Stridsbergs nye roman Darling River, som jeg har glædet mig meget til. Hendes forrige roman Drømmefakultetet var i mine øjne årets bog i 2007, og den nye tegner også rigtig godt.

 

2. Hvilken bog har du senest givet som gave?

Jeg gav John Fantes Bandini kvartetten til bestyreren på metalprogrammet Sort Søndag, eftersom han havde udnævnt Ballet Mécanique-albummet The Icecold Waters of the Egocentric Calculation som hans all-time metal-favoritplade. Den slags bør belønnes.

 

3. Hvilken bog er den bedste, du har læst i år?

Uden tvivl den ungarske forfatter Sándor Márais Dagbøger 1984–89, som Basilisk udgav tidligere på året. Det var en af den slags oplevelser, hvor man tager man sig selv i pludselig at kigge op fra læsningen for at se, om den fortællende stemme befinder sig midt i rummet foran én. Nærværende, rørende og perspektivudvidende.

 

4. Hvad er den bedste danske bog nogen sinde?

Majse Aymo-Boots Ødelæggelsen 1–11, en fortættet lille sag på 28 sider udgivet på Lædersvinets Kulturbibliotek. Hvorfor? Lad mig illustrere den mangestemmige grund med min favoritsentens fra værket: ”Du har ingen kommentarer til samtalen, og det gør os utrygge.”

 

5. Hvad er den næste bog, der kommer til at ligge på dit natbord?

Der ligger allerede en pæn stak. Den næste jeg kommer til at læse, bliver enten Philip Roths nye roman Indignation eller Yehuda Korens og Eilat Negevs I hjertet var vi kæmper, den utrolige, men sande beretning om en transsylvansk dværgfamilie som overlevede holocaust i Auschwitz efter at have været i kløerne på den berygtede doktor Mengele.

[hr]

Foto: Bredo Hjøllund