HVAD LÆSER DU?

Information, Rasmus Bo Sørensen (23. august 2008)

[hr_invisible]

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse? Og hvorfor?

Som udgangspunkt er det ikke sådan, at jeg går rundt og ønsker, at alle ville læse én bestemt bog, men lad rouletten dreje og i første omgang hylde Célines Rejse til nattens ende. Den beskriver tragisk, humoristisk og uden omsvøb den menneskelige naturs deroute. Dejligt sprog, fantastiske personskildringer og superb in-your-face civilisationskritik. En vidunderlig bog.

 

kanelHvilken bog har haft størst betydning for dig? Og hvordan?

Kan ikke pege på en enkelt titel. Forskellige bøger præger og løfter én i forskellige perioder af éns liv. Baudelaire har f.eks. haft stor betydning for mig, men det vil være forkert at sige, at en enkelt af hans titler kan få en sådan ære. Den nævnte Céline-bog gjorde f.eks. også uudsletteligt indtryk på mig. Omvendt læste jeg for nyligt Kanelbutikkerne af Bruno Schulz, som ligeledes tog mig fuldkommen med storm, men hvordan holder man den slags værker op imod hinanden? Scott Fitzgeralds Den store Gatsby kontra Rilkes Malte Laurids Brigges Optegnelser? I den helt anden ende af skalaen har Ray Monks biografi om Ludwig Wittgenstein også betydet utroligt meget for mig, forstået på den måde at beretningen om filosoffens liv næsten var endnu mere inspirerende end læsningen af hans værker. Hans egen historie understreger blot mandens radikale væren, måden hvorpå han greb alting an. Meget, meget opløftende: At blive forblive en strunk vertikal i et frådende horisontalt hav und so weiter.

 

Hvad er den værste bog, du har læst?

Det kan jeg ikke svare på. Oftest når jeg – vredt! – at kyle en elendig bog væk, inden jeg er færdig med den. Tit er skuffelsen nu det værste, altså når man begynder at læse en bog af en forfatter, man ellers godt kan lide, hvor titlen så viser sig at være ulidelig. Jeg kan huske, jeg på et tidspunkt læste Philip Roths Det døende dyr, der handler om en mands forhold til en storbarmet cubansk elskerinde ved navn Consuela, som efterfølgende forlader ham. Mange år senere får hun så brystkræft og vender tilbage til ham for at få ham til at sige farvel de store bryster, han elskede så højt: ”David, sig farvel til min bryster”. Helt ærligt! Og jeg kan ellers meget godt lide Philip Roth.

 

Hvilken type læser er du?

Type? Beslutsom indtil alt håb synes ude, lykkelig når der udkommer en ny bog af en af mine yndlingsforfattere, metodisk hvad angår supplerende læsning af eventuelle andre titler af et nyt og glædeligt forfatterbekendtskab. Og trofast. Intet bedre end en tilbagevendende litterær romance.

 

Hvornår læser du?

Om aftenen og især om natten. Lider af søvnløshed. Læser én bog inden jeg sover, og vågner så typisk med et sæt midt om natten, hvor jeg så læser en anden, typisk mellem 3 og 5 om morgenen. Tilstandene er sjældent de samme, så jeg har gerne fire-fem titler liggende neden under sengen. Men jeg må indrømme, at den mørkt romantiske litteratur gør sig godt i disse timer.

 

Hvem er din yndlingsforfatter?

Umuligt at svare på i ental. Stop mig, når spaltepladsen løber ud: Marguerite Duras, Rainer Maria Rilke, Evelyn Waugh, Anne Carson, John Fante, Scott Fitzgerald, Marcel Proust, Karen Blixen, Don DeLillo, Georg Trakl, Fernando Pessoa, Christopher Isherwood …

[hr_invisible]